З нагоди 25-ї річниці створення Ужанського національного природного парку відбулась Міжнародна науково-практична конференція

11 жовтня в Ужанському національному природному парку відбулися святкування, присвячені 25-ій річниці створення природно-заповідної установи.

Вже протягом четверть століття парк не тільки охороняє різноманіття флори і фауни, букові праліси, історичну та культурну спадщину, але й сприяє розвитку екологічного туризму, наукових досліджень і вихованню екологічної свідомості.

Святкування 25-річчя створення Ужанського національного природного парку стало не тільки урочистою подією, але й важливою можливістю вшанувати тих, хто зробив значний внесок у збереження природних багатств і розвиток екологічної свідомості в Україні.

На урочисту частину свята, де були запрошено колектив парку, понад 30 гостей та ветеранів установи, завітали голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай та керуюча справами Мирослава Ливч, які від усього депутатського корпусу привітали колектив Ужанського нацпарку з ювілеєм та подякували працівникам за сумлінну працю - особливо тим, хто нині мужньо боронить нашу державу. Побажали усім міцного здоров’я, натхнення, нових професійних успіхів та швидкої перемоги!

Директор Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОВА Юрій Шпонтак передав грамоти від обласної військової адміністрації. Від Ужгородської районної ради та Ужгородської районної військової адміністрації нагороди вручив директор Ужанського НПП Шукаль Я.Ю. Заступник голови науково-технічної ради, провідний науковий співробітник відділу екосистемології, старший науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України, к.б.н. Марискевич О.Г з нагоди свята вручила директору Ужанского НПП подяку від офісу Карпатської Конвенції (м. Відень).

Нагороди були вручені кращим працівникам парку, які протягом багатьох років демонстрували відданість природо – заповідній справі та проявляли ініціативу щодо збереження природних ресурсів. Відзначили тих, хто здійснив вагомий внесок у наукові дослідження, екологічну освіту, розвиток інфраструктури, охорону парку. За особистий вагомий внесок у становлення і розвиток Ужанського НПП подяки було вручено ветеранам парку та головам сільських рад, фахівцям, які доклали зусиль для його створення.

У рамках святкування 25-річчя Ужанського національного природного парку, у другій частині дня відбулася міжнародна наукова – практична конференція на тему «Національні природні парки у збереженні природньої та історико – культурної спадщини – досягнення та перспективи».

Конференція, яка проходила у офлайн та онлайн-режимах, зібрала 88 учасників з 37 науково – дослідних установ. Пленарні доповіді були присвячені історії створення Ужанського НПП, різноманіттю флори та фауни, науковим дослідженням, туристично-рекреаційній та еколого-освітній діяльності, пралісам та історико-культурній спадщині Ужанського НПП.

За матеріалами надісланих тез доповідей незабаром буде видано електронний збірник.